Guide

Färga och styla dina ögonbryn hemma

Allt du behöver veta om form och färg för att framhäva dina ögon

Karin Hjalmarssonkarin@bastfordig.se

Ögonbrynen är verkligen en detalj som kan rama in ditt ansikte och framhäva dina ögon på ett extremt effektivt sätt. Genom att ha välformade snygga ögonbryn och färgade fransar behöver du inte alls lägga samma fokus på att varje morgon sminka dig utan kan gå ut osminkad men ändå känna dig snygg, fräsch och stylad. Det är helt enkelt den smidigaste vägen för att skapa en skarp men naturlig och modern look som passar vid alla tillfällen.

Du kan givetvis gå och fixa såväl ögonbryn som fransar på salong när du känner att du har tiden och ekonomin att lägga på detta, men det går även smidigt och enkelt att fixa på egen hand hemma. Ett tips från oss är att börja med ett besök på en salong där du fixar dina ögonbryn första gången om detta är något du inte gjort tidigare eller känner dig osäker på för att få till en snygg form för att därefter följa den när du testar hemma första gången.

Grunden till ett par snygga bryn är verkligen formen och här är det viktigt att tänka på att dina ögonbryn inte ska vara tvillingar utan syskon, då ditt ansikte inte är helt symmetriskt behöver inte heller brynen vara det utan följ dess naturliga form och utgå därifrån. Var också noga med att endast plocka ett strå i taget trots att vi vet hur man kan stressa och ta flera åt gången, gör inte det utan låt det ta tid för bästa slutresultat. Enda stället där man kan ta flera strån i taget eller använda sig av en rakkniv anpassad för ögonbryn är längst ner mot ögat där man inte vill ha någon form öht utan enbart vill få bort det allra fjunigaste håret.

Ett grundregel är också att endast plocka under brynet, plocka alltså inga strån ovanför då detta sänker ögat när du egentligen vill öppna upp det så ta endast små strån ovan som inte sitter samman med själva brynet och se till att du får en skarp vinge som smalnar utåt med ögats kant.

Färga ögonbrynen hemma

Efter att du har plockat dina bryn är det viktigt att noggrant rengöra för att undvika irritation som kan uppstå om du har fett eller smuts som hamnar under färgen. Blanda därefter färgen i skålen som oftast följer med i förpackningen av ögonbrynsfärgen och applicera färgblandningen noggrant så den täcker alla hårstrån. Ta gärna en färg som matchar din egna hårfärg men en eller två nyanser mörkare för att få ett naturligt och snyggt resultat. Låt dock inte vald färg sitta längre än angiven tid då detta enbart kan orsaka irritation och ger inte ett mörkare resultat. Torka därefter bort färgen efter anvisad tid på förpackningen och rengör noga och du är klar.

En ny produkt som vi också vill tipsa om är en peel-off färg som kommer färdigblandad med en applikator som håller i ca 3-4 dagar, ett smidigt alternativ när du inte har tiden att blanda färg och låta den torka. Denna produkt stryker du enkelt på enligt önskad form och peelar sedan av och har en perfekt form i ett nafs medan du sysslar med annat i hemmet.

Styla ögonbrynen hemma

Ett par färgade ögonbryn kan du antingen ha helt naturligt eller om du vill fylla i dem för en större effekt, då är det dock viktigt att du tänker på att skugga brynen speciellt i innerkant för att inte få en för påmålad effekt som absolut inte är naturlig eller snygg. Använd gärna brynpenna eller brynkräm/pomada med pensel i kombination med en skugga i samma nyans. Har du väldigt mörka bryn kan det räcka med en ögonbrynsgel för att forma och styla dem till perfektion.

Vill du ytterligare framhäva dina snygga ögonbryn är det perfekt att använda en smal pensel och lägga ljus concealer precis under som du shadear tunnare mot ögat för att undvika skarpa kanter.