Guide

Balsammetoden för lockigt hår - Det du behöver veta om balsam, behandling och plopping

Slitet, torrt och frissigt hår kan verkligen förstöra vilket humör som helst, en dålig hårdag då och då kan väl gå an, men att alltid vakna med samma dåliga skick är verkligen tråkigt. Därför vill vi informera om balsammetoden, för dig som har ett känsligare hår eller kanske lockar som aldrig vill komma fram utan blir enbart ett stort burrigt friss utan de definierade snygga lockar som du är född med.

Karin Hjalmarssonkarin@bastfordig.se
Balsammetoden är ungefär precis vad det låter som, man slutar helt enkelt upp med att använda schampo. Detta betyder absolut inte att du kommer att gå runt med smutsigt hår utan du kommer att vänja hårbotten vid att endast använda vatten och balsam vid varje tvätt, något som även fördelaktigt leder till att du inte kommer att behöva duscha håret lika ofta som vid användning av schampo.

Lockar behöver fukt och åter fukt

Anledningen till att man har ett frissigt och torrt hår där det känns som att man aldrig kan klippa tillräckligt för att få bort de slitna topparna är att håret aldrig får den mängden fukt och fett som behövs för att det ska vara spänstigt, starkt och friskt. Upplever man detta problemet är det antagligen så att man har lockigt hår som är skörare och i större behov av just fukt. Därför är balsammetoden det optimala sättet för dig att få fram dina definierade lockar oavsett om du har locktyp 2, 3 eller 4 där 1 motsvarar rakt hår. Att dessutom kombinera balsammetoden med en mycket enkel efterbehandling som heter plopping kommer att ge ditt hår ett nytt liv som du aldrig kunnat drömma om tidigare.

Hur börjar man med balsammetoden?

Det allra första du ska börja med är att rensa ditt badrumsskåp från produkter som innehåller sulfater, silikon, mineralolja eller alkohol. Dessa torkar endast ut ditt hår trots att den kortvariga effekterna av dessa produkter kan kännas sköna så är de endast uttorkande i längden och är därmed ett stort no-no vid balsammetoden.

 1. Den sista schamponeringen.

  När du bestämt dig för att börja med balsammetoden är det viktigt att du gör en sista schamponering med ett sulfatschampo, dock utan mineraloljor eller silikon för att rengöra håret på djupet från restprodukter du inte vill ha i dina längder.

 2. Tvättbalsamet

  Från och med nu ska du endast tvätta håret med balsam, gärna en lättare variant så du undviker att håret tyngs ner. Givetvis ska det balsam du väljer vara fritt från alkohol, sulfater, silikon och mineraloljor. Ditt tvättbalsam ska du massera ordentligt i hårbotten och här gäller det även att du använder dig av rikligt med vatten och sköljer minst 2-3 gånger.

 3. Balsam

  Nu ska du göra precis som när du tidigare tvättat håret med schampo, välj gärna ett vårdande balsam här, applicera det i längderna, låt verka i ca. 5 minuter och skölj ur. Borsta här även försiktigt igenom håret med en bredtandad kam.

 4. Efterbehandlingsprodukter

  Även om du inte ska använda dig av sulfater, alkohol, mineraloljor eller silikon finns det idag väldigt många produkter att köpa som inte innehåller dessa. Att använda sig av exempelvis värmeskydd, fuktspray, curling cream eller vad du än gillar att skulptera och definiera dina lockar med.

Efter genomförd tvätt rekommenderar vi starkt att antingen låta håret självtorka då föningen lätt torkar ut och slätar ut lockarna, håret mår som allra bäst av att få torka i egen takt.

Plopping- en skonsam efterbehandling för lockigt hår

Som vi nämner ovan är plopping helt perfekt att använda i kombination med balsammetoden och är dessutom väldigt enkelt och perfekt att göra på kvällen när man vill ha snygga välvårdade lockar morgonen efter som håller ända till nästa tvätt.

 1. Det första du ska göra är att endast borsta håret i duschen medan du har ditt sista balsam i, här är det bra att antingen använda en bredtandad kam alternativt en skonsam tangle teezer.

 2. När du sedan kommer ut ur duschen ska du använda dig av en stor gammal t-shirt eller ett större jerseytyg när du torkar håret, lämna frottehanduken till att endast torka kroppen med.

 3. Ta sedan i de produkter du gillar att använda dig av, vi rekommenderar att man iallafall applicerar någon form av fuktgivande produkt och gärna en kräm för lockigt hår för maximal definition.

 4. Nu tar du en ny t-shirt eller jerseytyg och lägger ut platt på din säng eller annan slät yta, placera därefter ditt hår mitt på tyget, ta snibbarna och vira runt ditt bakhuvud och knyt fram vid pannan, därefter tar du återstående tyg och stoppar in under knuten så att håret ligger samlat längst uppe på apex (toppen av ditt huvud).

 5. Låt tyget sitta kvar på huvudet minst 20 minuter, gärna längre eller över natten om du vill ha bästa möjliga effekt- och TADAA du har ett fantastiskt hårsvall med minsta möjliga ansträngning som dessutom är extremt skonsam för håret!