Guide

Avfärga håret hemma - Våra bästa tips för en lyckad avfärgning på egen hand

Avfärgning är något som man inte ska förväxla med blekning av håret, som orsakar större slitage på håret än vad som är nödvändigt när man endast vill få en ljusare ton eller annan färg på håret än den man har idag eftersom att det avfärgningen gör är att dra ut de pigment som man kemiskt har tillsatt håret.

Lisa Lennartssonlisa@bastfordig.se

Förut var det mest vanligt att man gick till sin frisersalong varje gång man ville färga eller tona sitt hår, men eftersom att marknaden för hemmaprodukter har expanderat och utvecklats otroligt mycket de senaste åren kan man absolut fixa det hemma på egen hand om man har tiden och orken.

Vi rekomenderar

När du ska avfärga håret hemma gäller det att välja den produkt som passar dig bäst, i vårt bäst i test för håravfärgning går vi igenom vilka produkter vi fastnade för och fått mest tips om. Läs testet här.

Vår vinnare: ColourB4 Hair Colour Remover

Hair Colour Remover Extra är ett riktigt bra val av avfärgning för hemmabruk om man har fått ett hår mättat av färg, vilket ofta resulterar i ett glanslöst och frissigt hår. Då är den enda lösningen att göra en avfärgning för att lägga på ny färg om man önskar och därefter enbart applicera ny färg eller toning i hårbotten för att i framtiden undvika detta.

Läs hela recensionen av ColourB4 Hair Colour Remover

Betyg

Bästa pris på ColourB4 Hair Colour Remover

Dock är det viktigt att man läser på lite innan för att inte förstöra sitt hår utan genomföra avfärgningen och processen på ett skonsamt sätt för ditt hår. Men man bör alltid ha i åtanke att när man använder sig av avfärgning, blekning eller mörkare färger hemma kan man inte alltid vara 100 procent garanterad det resultat man förväntat sig. Därför kommer vi försöka guida dig till bästa möjliga resultat för din avfärgning när du väljer att göra den hemma på dig själv.

När använder man sig av en avfärgning?

Först och främst är det viktigt att man är införstådd med att en avfärgning så kan man endast ljusa upp sig färgade hår, det går alltså inte att bleka sin naturliga hårfärg till ljusare nyanser. En avfärgning är exempelvis optimal om du har färgat ditt hår i en mörk nyans men vill ljusa upp längderna i en balayage, ha två ljusa slingor i luggen för att ge ett mjukare intryck. Eller om du precis har färgat håret hemma men det blev helt enkelt inte den nyansen du önskade. Många gånger kan det även vara så att man färgar sitt mörka hår hemma, då kan man ha gjort misstaget några gånger att man inte bara applicerar den mörka färgen i hårbotten utan även i hela längderna.

Då får man något som kallas för mättat hår, det blir helt enkelt för mycket färg på färg och håret tappar sin glans och lyster. Att då använda sig av en avfärgning i längderna för att sedan lägga på en toning i valfri nyans är ett bra sätt för att få känslan av ett friskt välvårdat hår igen.

Viktigt att veta är också att om man har färgat håret med hennafärg ska man inte försöka avfärga eller bleka det hemma. Detta då hennan består av blad från hennabusken som även kan ha spår av metaller, lägger du avfärgning eller blekning på detta finns det stor risk att håret antingen får en spännande grön/grådassig nyans eller helt enkelt går av, därför avråder vi detta starkt.

Avfärgning steg-för-steg

  1. Blanda en liten klick av medlet du köpt och lägg lite på din hud 24 timmar innan du planerar att genomföra själva avfärgningen så du vet att du tål just den produkten.

  2. Tvätta ditt hår väldigt noggrant, gärna med ett djuprengörande schampo 2-3 gånger utan att applicera balsam eller inpackning efter då detta sluter hårets fjällskikt och kapslar in pigmenten du vill få bort.

  3. Var noga med att använda skyddshandskar och blanda sedan samman produkten i en plastskål med tillhörande pensel.

  4. Ta på dig en gammal oöm t-shirt med en extra handduk över axlarna eller en skyddande frisörkappa.

  5. Dela upp håret i 4 sektioner för att enklare kunna applicera avfärgningen jämnt, dela som ett kryss där du har mittsektionen på huvudets högsta punkt och en mittbena. Här är även smidigt att använda sig av clips istället för tofsar som gärna fastnar.

  6. Låt avfärgningen sitta i enligt anvisad tid på förpackningen, ALDRIG längre. Detta kommer inte att ljusa upp håret mer utan enbart orsaka onödigt slitage.

  7. Skölj sedan håret grundligt och extremt noga, gärna mer än du tror är nödvändigt för att verkligen få bort allt medel.

  8. Applicera sedan medföljande efterbehandling och kamma ut med en bredtandad kam för att det ska hamna överallt. Skölj ur efter anvisad tid.

  9. Låt håret självtorka då föning eller annan värmebehandling sliter på håret och direkt efter en avfärgning bör man skona håret så gott man kan.

Avfärgning vid extremfärgning

Något som har blivit extremt populärt är extremfärger, antingen i hela håret eller partier såsom sin undercut, två slingor runt ansiktet eller varför inte 50/50? Är man en sån som älskar att pyssla med sitt hår och testa olika färger är det också vanligt att man gärna byter färg lite då och då för variation.

Innan man lägger på extremfärgen första gången är det viktigt att man har blekt håret i en väldigt ljus nyans om man inte har kritvitt hår sen födseln, vilket inte är speciellt vanligt. Men efter att man har gjort detta en första gång ska man inte bleka mellan varje färgbyte. Då är det mycket bättre och mer skonsamt för håret att använda sig av just en avfärgning, och det finns dessutom avfärgningar speciellt framtagna för att ta bort specifikt extremfärger som du enkelt kan beställa hem och använda dig av för bästa resultat.